Slik kan du være en venn for noen som har det tungt

Se råd og tips

Opplever du noen gang at dine venner eller noen som betyr mye for deg har det vanskelig? Det er ikke uvanlig at ungdom har en tung hverdag, og sliter med å komme seg igjennom dagene. Tiden nå kan i tillegg være ekstra vanskelig for mange, så det er viktigere enn noen gang at vi er der for hverandre. Her er en liste med ti punkter, på hvordan nettopp du kan være der for noen som har det vanskelig.


Sjekk opp på hvordan dine nære har det regelmessig, og vær oppmerksom på forandringer i oppførsel
Nå som vi ikke ser vennene våre i hverdagen lenger er det spesielt viktig med de små samtalene man får til innimellom. Spør hvordan dine nære har det, og snakk med dem dersom du føler det ligger noe rart i oppførselen deres.

Planlegg digitale aktiviteter som filmkvelder og spill
Verden har begynt å bli vant med å utføre sosiale aktiviteter over nett, og det er nå utallige måter å tilbringe tid sammen og gjøre noe igjennom mobilen eller dataskjermen. Man kan blant annet se film, spille forskjellige spill, høre på musikk, eller bare sitte og snakke sammen.

Gå ut og få litt luft sammen – spaser turer og aktiviteter med avstand
Daglig aktivitet er fortsatt like viktig for å ha en god hverdag. Det er enkelt å sitte inne hele dagen når både jobb og skole er digitalt, men det å komme seg ut og for eksempel ta en spasertur, joggetur, eller trene i parken er en god mulighet til å både få frisk luft og treffe vennene dine med god avstand.

Vær der for dem og lytt til dem
Av og til trenger man bare noen som lytter til det man har å si. Vær der for vennene dine når de trenger å snakke ut og lufte tankene sine.

Hjelp dem å flytte fokus til ting som gjør dem glad
Forsøk å flytte fokuset over til noe som gjør dem glad for å få opp humøret. Det hjelper ofte å fokusere på noe annet enn problemene og følelsene man har.

Kom opp med noe nytt å gjøre sammen
Nå er en super tid for å finne noe nytt å lære, så hvorfor ikke gjøre det sammen! Man kan sette som mål å lære å danse, male, lage mat, strikke, nye språk og mye mer. Læring er alltids mer gøy når man gjør det sammen med noen.


Ikke være kritisk eller dømmende
Når du lytter til dine venners problemer, forsøk å legge til side fordommer om det de sier, og ikke døm dem. Problemer og måten man håndterer dem på varierer fra person til person, og det er viktig at du forstår og respekterer at ting er vanskelig for vennen din akkurat nå.

Gi avstand når det trengs
Av og til kan folk føle at det er nødvendig å tilbringe litt tid for seg selv for å få slappet av og finne ut av personlige ting. Da kan du signalisere at du er tilgjengelig, men allikevel gi dem litt avstand.

Vis støtte
Husk å forsikre dem om at det de går igjennom er helt normalt, at det går over, og at det ikke kommer til å ha så mye å si i det store bildet.


Ikke vær redd for å spørre, og finn noen som kan hjelpe dem med det du ikke kan
Til tider går folk igjennom stunder der de sliter med noe de trenger hjelp med fra kvalifiserte mennesker, som rådgivere, helsesykepleier eller kanskje en lege. Hvis du føler at en venn har slike problemer er det viktig at du oppfordrer dem til å oppsøke hjelp hos en voksen de stoler på, slik at de kan få hjelpen de trenger. Se oversikt over flere tjenester og kontaktinformasjon


Husk at den nærmeste personen du har er deg selv
Gi deg selv de gode rådene du ville gitt en god venn som trenger det, og gi deg selv tid og støtte til å løse problemer. Husk at det alltid er noen du kan snakke med, og som ønsker å hjelpe deg å komme over problemer og vanskeligheter. Det er supert at du hjelper en venn som har det tungt, men det er ikke ditt ansvar alene, og du må ikke la det bli ditt problem.

 

Denne siden er driftet av Fredrikstad kommune.

Du kan besøke oss på:
Servicetorget, Rådhuset, Nygaardsgaten 14-16
1606 Fredrikstad

Politi: 02800
Legevakt: 116 117
Overgrepsmottak: 47 46 21 00

#denlilleverdensbyen
#aktivelivifredrikstad
#drømmefritid

Personvernerklæring og informasjonskapsler