Korona: Spørsmål/svar for ungdom

Er det greit å hooke nå som det er korona? Kan jeg ta bussen til skolen? Vi har samlet spørsmål/svar for unge.

(Tekst: Ragnhild Ringsrød, lærling i Kulturetaten, Fredrikstad kommune)

Etter snart et år med korona og retningslinjer, er det nok mange som begynner å bli rimelig lei alt som har med korona å gjøre. Allikevel må vi fortsatt være flinke til å følge retningslinjene som er satt for oss. Det er viktig for at ikke de du er glad i skal bli syke. Og at ikke så mange skal bli syke samtidig at vi ikke har plass til dem på sykehusene.

Samtidig er det sikkert mange som sitter med en del spørsmål. Det er ikke lett å henge med når det kommer nye beskjeder så ofte som det gjør nå. Her er det en liste over spørsmål og svar som kanskje du kan ha nytte av.

Er det noe sjans for å bli smittet i Fredrikstad nå?
Ja, som over alt i hele verden er det en sjans for smitte. Hver dag de siste måneden er det registrert nye tilfeller av koronasmitte i Fredrikstad. Viruset er like smittsomt her som det er andre steder i verden. En som har korona, smitter gjerne to dager før han eller hun vet at hun har det. Det er derfor viktig å holde avstand til andre og å vaske hendene ofte og godt, selv om du bare er sammen med folk du tror ikke har korona. 

Hva kan jeg gjøre for å ikke bli syk?
Det viktigste du kan gjøre for at du ikke skal bli syk selv, og at ikke noen du er glad i skal bli syk, er å holde minst en meter avstand til andre og vaske hendene ofte og godt. Hvis du føler deg syk må du holde deg hjemme. Og du skal teste deg dersom du får feber, hoste eller klare tegn på sykdom, eller om du får mildere tegn til sykdom som ikke går over i løpet av noen timer. Du kan få time for å teste deg ved å ringe koronasenteret

Jeg er ikke noe redd for å bli smittet, er det fortsatt sånn at jeg må følge smittevernrådene?
Ja! Helt klart! Det er superviktig at alle er med på den enorme dugnaden Norge jobber med. Selv om ikke du er redd for å bli smittet, kan noen du er glad i bli smittet av deg. Det er ikke sikkert de tåler sykdommen så godt, og kanskje blir de veldig syke. Vi må også unngå at mange blir syke på en gang. Da har vi kanskje ikke nok plass og helsepersonell til å ta vare på dem. Så, husk hold avstand, vask hendene, og hold deg hjemme hvis du føler deg syk.

Kan jeg henge med vennene mine utenfor skolen?
Ja, absolutt! Velg to eller tre som venner som du kan være nære (omtrent på samme måte som en husstand). Denne gruppen skal ikke endres på over tid (uker, måneder). Med disse utvalgte er det ok å være nærmere enn en meter. Med andre venner må du huske en-meteren og spare på klemmene til etter korona. Så er det viktig at du holder deg hjemme hvis du føler seg syk, og at du vasker hendene ofte og godt. Ellers, hvis du skulle bli syk, så er det da fort 10-20-30 nærkontakter – og da får vi fort en ukontrollert smittespredning!

Hvor i Fredrikstad kan jeg og mine venner møtes?
De fleste av Fredrikstad kommunes tilbud er nå åpne igjen med litt koronatilpasning.

  • Fritid i Fredrikstad har åpent ved avdelingene Østsiden, Lisleby, Skatehallen, Torsnes, Ambjørnrød og Littfri på Litteraturhuset. Her er det mye du kan finne på med venner. Kanskje du får nye venner også?
  • Biblioteket har også åpent både på hovedbiblioteket, Østsiden og Onsøy.
  • Husk uansett hvor du møter vennene din – hold deg hjemme hvis du føler deg syk, hold en meters avstand og vask hendene godt og ofte. Når dere møtes privat kan dere være maks 20 personer, når dere besøker en fritidsklubb, svømmehall eller kinoen, har kommunen ansvar for antallet. Du vil bli bedt om navn og telefonnummer slik at de kan ringe deg hvis noen andre som også var der har blitt syke og de trenger å gi deg beskjed.

Hvor mange kan jeg invitere i bursdag eller til fest hjemme hos meg?
Reglene for om man kan ha besøk, og hvor mange, endrer seg ofte fort. Det endrer seg når smittesituasjonen endrer seg og kommuneoverlegen i Fredrikstad, eller regjeringen ser at det er fare for at koronaviruset kan spre seg så raskt at vi mister kontrollen. Sjekk kommunens nettsider for oppdaterte regler på hvor mange du kan ha hjemme hos deg. 

Hvis det er lov å invitere folk hjem, må du huske at det må være god nok plass hjemme hos deg slik at alle kan holde en meters avstand i mellom seg (bortsett fra de 2-3 du har valgt som dine faste venner). Stort sett vil den plassen man har hjemme tilsi at man kun kan være maks 5-10 stykk. Ha oversikt over navn og telefonnummer til alle gjestene dine slik at de kan kontaktes i ettertid hvis det skulle vise seg at noen på festen er koronasmittet.

  • Gi beskjed til gjestene at ingen får komme hvis de føler seg syke.
  • Sett frem antibac slik at gjestene kan sprite hendene ofte.
  • Skal du servere mat, må du også tenke på hvordan dere skal ta mat uten at det skal være fare for smitte.

Når det er sagt kan det være grunn til å nevne at klassiske fester ikke er veldig lurt å invitere til – det er ofte vanskelig å holde denne avstanden ut over kvelden. Vurder hva som er viktig, riktig og lurt ut fra det vi beskriver ellers på denne siden.

Hvis jeg ser at mange av vennene mine er samlet på samme sted på Snapmap, og jeg vet at ingen av dem er smittet, kan jeg også dra dit da?
De samme reglene gjelder for samlinger ute der ingen egentlig har invitert – reglene endrer seg raskt for hvor mange som kan samles så sjekk kommunens nettsider for oppdaterte regler. Også ute må dere holde avstand. Hvis du ser at det dukker opp flere folk enn så mange det er lov til nå, må du dra igjen. Det er også lurt å dra derfra om avstands-rådet ikke overholdes.

Er det greit å hooke med noen nå?
Du må holde 1 meter avstand til alle andre enn dine nærmeste. Du kan flørte med en meter avstand, eller digitalt. Skal dere kysse, må dere bestemme dere for at dere bare skal kysse hverandre gjennom en lengre periode. Hvis ikke, dropp det. Teoriene som verserer på nett om at det er korona-trygt å ha sex så lenge man kun holder seg til gitte stillinger, er også bare tull.

Må jeg bruke munnbind når jeg er ute blant folk?
Ja, hvis du er over 12 år skal du bruke munnbind når du ikke kan holde avstand på bussen, i butikken, biblioteket og andre steder der det er folk. 

Kan jeg bruke kollektivtransport?

Helst ikke, men du kan hvis du må. Det beste er hvis du kan sykle eller gå.

Har du lang vei til skolen og den eneste måten å komme seg dit er buss, kan du selvfølgelig ta bussen.

Skal du ta buss, tog eller ferge – husk å holde avstand til andre og bruk munnbind. Husk å vask hendene godt både før og etter du har reist, og ikke ta kollektivtransport hvis du føler deg syk.

Kan jeg ta bussen til skolen?
Skolene har ansvar for å gi informasjon om de ulike retningslinjene på skolen din. Samme tiltak gjelder på skolebussen som på annen kollektivtransport; hold avstand.

Kan jeg besøke bestemor og bestefar?
Det kan du! Hvis du skal besøke noen som er i risikogruppen, er det viktig å tenke over om du har symptomer eller om noen du har vært sammen med har eller har hatt symptomer. Hvis du føler deg syk, skal du ikke treffe andre. Husk en-meteren og vask hendene når du kommer, når du går, og før du skal spise hvis det serveres mat. Det er ekstra viktig å holde avstand til mennesker i risikogrupper, fordi eventuell smitte oftest har mer alvorlige følger for dem. Det er først og fremst gjennom pusten vi smitter, så dersom det er stort ønske om nærhet er det minst risikable å holde avstand ansikt-ansikt, og heller berøre med nyvaskede hender. Men avstand er hovedregelen!

Når kan jeg begynne med trening og idrett igjen?
Du kan trene nå. Det er lov for barn og unge å trene med klubben eller idrettslaget. Det er til og med lov med kontakt der det er den eneste muligheten for å utføre idretten på en fornuftig måte. Du kan også trene på treningssenter eller ute selv. 

Hva gjør jeg om jeg tror jeg har Korona?
Da må du ringe legen din eller koronatelefonen. Hold deg hjemme til du får svar om hva du bør gjøre. Nummeret til koronatelefonen er: 69 38 11 08

Jeg har mange tanker nå og er bekymret - hva gjør jeg?
Det er ikke unormalt nå å få tanker som man selv ikke klarer å håndtere. Det kan dukke opp utfordringer du trenger hjelp med å løse. Som ung, kan dette være skremmende og nytt, og det kan være vanskelig å finne noen som man stoler nok på til å snakke om tankene og utfordringene.

Hvis du er over 16 år kan du ringe Fredrikstadhjelpa på 474 79 847 (åpent hverdager mellom kl. 09 og 20)

Hvis du er under 16 år kan du ringe Fredrikstadhjelpa 0-16 på 488 64 107 (åpent hverdager kl. 09.00 – 15.00). Du kan også ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Den er døgnåpen og har også chatløsning på www.116111.no

Denne siden er driftet av Fredrikstad kommune.

Du kan besøke oss på:
Servicetorget, Rådhuset, Nygaardsgaten 14-16
1606 Fredrikstad

Politi: 02800
Legevakt: 116 117
Overgrepsmottak: 47 46 21 00

#denlilleverdensbyen
#aktivelivifredrikstad
#drømmefritid

Personvernerklæring og informasjonskapsler